Bord bekent kleur

10 februari 2020

Dit doen gekleurde borden met je eetlust

Van welke borden heb jij de laatste tijd allemaal gegeten? Op een  evenement of op restaurant krijg je al lang niet meer alleen wit porseleinen servies voorgeschoteld. Maar wist je al dat de kleur van je bord ook iets doet met de manier waarop je eet?  

Rood slaat alarm

Wil je minder eten? Dan gebruik je het best een rood bord. Onze hersenen associëren die kleur onbewust met gevaar. Daardoor zijn we geneigd om minder te eten. Een leuk weetje, maar rode borden dienen natuurlijk niet alleen om af te vallen. Je kan ze ook gebruiken om er piekfijne gerechten mooi op te dresseren.

Meer contrast, minder eten

Een ander wetenschappelijk onderzoek naar de kleur van borden gaat over contrast. Hoe donkerder het bord, hoe minder goed je het contrast ziet tussen je eten en het bord zelf. De porties lijken daardoor kleiner te zijn en dat zorgt ervoor dat je meer opschept. Gemiddeld eten we op een donker gekleurd bord 17 tot 20 procent meer dan op een wit bord.

Wit is de koning van de borden

Dat brengt ons bij het laatste puntje: wit. Het populairste kleur voor borden, en niet zonder reden. Wit servies doet het eten niet alleen meer opvallen, maar ook beter smaken. In een onderzoek mocht een testpubliek aardbeienmousse proeven van een wit en van een zwart bord. De vrijwilligers vonden de mousse op het witte bord lekkerder én zoeter. Dit omdat het roze kleur meer opvalt op een wit bord en we die kleur automatisch associëren met zoetigheid. 

Wil jij je gasten verrassen met het mooiste servies? Maak hier je keuze uit onze collecties.