Bye traditie, hello creativiteit

10 juli 2019

Iris van House of Weddings over de trouwtrends van dit moment

Trouwen is weer helemaal in. Meer en meer durven koppels de tradities overboord te

gooien en geven ze hun eigen draai aan hun trouwfeest. Daar helpt Iris Decreus, wedding

planner en oprichtster van House of Weddings, hen maar al te graag bij. “Sinds ik tien

jaar geleden in de trouwsector begonnen ben, is het persoonlijke aspect van een huwelijk

alleen maar belangrijker geworden”, vertelt ze.

 

Vanwaar komt die evolutie?

 

Iris: “Eén oorzaak is de opkomst van Pinterest en Instagram. Sinds 2012 is de wereld zo’n beetje een dorp geworden. We zijn allemaal erg geïnspireerd door de mogelijkheden die we online zien verschijnen. Een ander belangrijk aspect is het feit dat de klassiekere feestzalen overvol geboekt zijn. Koppels die verloofd zijn moeten gemiddeld 14 maanden wachten voor ze kunnen trouwen, omdat ze simpelweg geen locatie vinden. We zien dat meer en meer koppels creatief zijn en niet langer wachten op hun droomlocatie. Ze kiezen een datum en gaan voor een locatie die ze zelf vormgeven: hun eigen tuin, een schuur … Plekken die het echt moeten hebben van de decoratie. In plaats van een kasteel met alles erop en eraan kiezen ze eerder voor een ‘black box’ waar ze zelf hun stempel op kunnen drukken.”

 

Foto: Medialove

 

Bohemian chic

 

Welke zijn de belangrijkste decoratietrends?

 

“Eerst een vooral is bohemian chic de laatste jaren zeer populair. De trend komt uit de mode- en interieurwereld. Boho is het idee van vrijheid, aandacht voor natuurlijke elementen en ook respect voor de natuur. Qua kleur zie je bijvoorbeeld terracotta-achtige tinten. In de decoratie spelen bloemen en grassen de hoofdrol. Deze trend is ook te zien bij de bruidsjurken. Zelfs eerder traditionele modehuizen pakken uit met kant en gehaakte details.”

 

“Verder zijn er nog enkele andere trends. In 2017 was ‘greenery’ het Pantonekleur van het jaar. Dat blijft nog altijd een trend: veel groen, olijfkleur, beige-grijs … Iets anders is dan weer de ‘tropical leafs’ trend. Daar zie je donkerdere kleuren, grote bladeren, prints, Afrikaanse invloeden … op zo’n feest ben je een beetje op safari.”

 

Foto: Maitha Lunde

 

Beleving is alles

 

Nu er minder voor de kerk getrouwd wordt, moeten koppels vaak hun eigen ceremonie op poten zetten. Hoe pak je dat aan?

 

“Ook bij zo’n ceremonie is de styling heel belangrijk. De opstelling is soms anders dan de ‘kerkelijke’, waarbij het koppel vooraan staat en iedereen in rijen erachter zit. Een andere optie is bijvoorbeeld een (halve) cirkel vormen rondom het bruidspaar. Met decoratie kan je creatief aan de slag gaan: bloemen, een mooie backdrop, staande grassen, (valse) boompjes, wanden en plafonds aankleden …”