Een unieke samenwerking tussen Serax en Ann Demeulemeester
Dit najaar presenteert Femat je met plezier een exclusieve nieuwe samenwerking. Bij ons vind je als eerste het servies dat designer Ann Demeulemeester creëerde in samenwerking met Serax. De handgeschilderde borden, mondgeblazen glazen en tot in de precisie afgewerkte vorken, messen en lepels zijn stuk voor stuk kleine kunstwerken. Duik in dit verhaal van schrijver Oscar van den Boogaard en ontdek hoe dit prachtige resultaat tot stand kwam.
Toen Ann Demeulemeester in 2014 besloot om de fakkel van haar legendarische modelabel door te geven, koos ze voor een nieuw leven buiten de stad met haar artistieke zielsverwant Patrick Robyn. Samen legden ze zich toe op de verbouwing van een 19e eeuws buitenhuis en verwezenlijkten hun eigen ontwerp van een bloemenpark en moestuin. Tegelijk begon Ann te experimenteren met recepten op basis van producten van eigen kweek, maar ook borden en bestek waren nodig, een tafel om aan te zitten en licht erboven. Deze makers pur sang, voor wie schoonheid is als ademen, begonnen in alle vrijheid te maken wat ze nodig hebben in de kenmerkende taal die ze in de loop der jaren samen hebben ontwikkeld.
In haar atelier begon Ann te boetseren omdat sculpturaal denken in haar genen zit. Ze bestudeerde oude technieken om porselein te maken en te glazuren en kocht een professionele bakoven. In dit beeldend onderzoek ontstonden haar eerste borden, kommen, kopjes, schalen en vazen.
Vanuit het verlangen de nieuwe creaties met de wereld te delen, groeide in 2018 het idee om met Serax deze unieke stukken te produceren. Het was het begin van een respectvolle samenwerking waarin Ann vanuit haar atelier in België de handwerkers in China, de bakermat van het porselein, de juiste technieken moest bijbrengen voor de verwezenlijking van haar ideeën. Om het schilderen van het dégradé uit de reeks Dé aan te leren, stuurde Ann filmpjes van haar eigen techniek samen met de juiste penselen naar China. Meer dan een technisch procedé was het een ritueel over licht en schaduw dat van het westen naar het oosten werd overgebracht.
Het resultaat zijn verschillende Ann Demeulemeester collecties servies, glaswerk en ook bestek. Het zijn evenzeer sculpturen als gebruiksvoorwerpen. Het dekken van een tafel wordt een ritueel waarin in alle vrijheid voor iedere gast individuele keuzes gemaakt kunnen worden. Iets wat zo universeel is als eten en drinken krijgt in de vormentaal van Ann Demeulemeester een nieuw élan dat in al haar vroegere werk is terug te vinden: de spanning tussen fragiliteit en kracht, licht en schaduw: poëzie aan tafel.
Tekst: © Oscar van den Boogaard
Foto's: © Marc Wouters